Till Upplands-Bros webbplats
Upplands-Brogymnasiet

MIK - Medie- och informationskunnighet

Källkritik och informationssökning är viktigt! Här är några tips från andra på hur du kan tänka när du söker information.

MSB.se: länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterMyndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver om källkritik och psykologiskt försvar.

Lär dig hitta i den djupa webben:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Sida från Minabibliotek.se med information om den djupa webben

Sökskola:länk till annan webbplats Biblioteket på Värmdö gymnasium har en bra sökskola i mindmapsformat

Kolla källanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster: Skolverkets sidor om källkritik och informationssökning

Bilders maktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster: Kunskapsbank om rasistiska stereotyper

Om upphovsrätt, bilder och ljud

Allt som finns på nätet har någon producerat, fotat eller skrivit. Tänk därför efter vad och hur du använder det du hittar när du själv skriver t ex en rapport eller vill använd en bild. På sidan Att skriva kan du läsa mer om hur du gör när du skriver en källförteckning eller gör ett citat.

Om creative commonslicensernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster: Creative commons är en sätt att märka bilder mm för att tala om hur du vill att det ska vara möjligt för andra att använda dem. På denna sida får du en förklaring över detta.

De flesta bilder på nätet är inte fria att använda alls. Det finns dock sidor där du kan hitta bilder som du får använda. Här är några exempel på sådan sidor. Även på dessa sidor måste du vara uppmärksam på vilken licens de är publicerade under.

Wikimedia commonslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Creative commonslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Text

4 snabba - källkritik!

Vem står bakom webbsidan?

I vilket syfte skapades den?

Hur gammal är informationen?

Hur ser webbsidan ut?