Hög klass på Samhällsdagen när Fake news diskuterades på Ekhammarscenen

Samhällsdagen 2017

Fyra av de inbjudna föreläsarna tillsammans med Elevkårens moderatorer.

Samhällsdagen, med temat Fake news, höll en hög nivå med de fem inbjudna föreläsarna som diskuterade ämnet och svarade på frågor. Åsa Wigforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, inledde med att tala om faktaresistens, kunskap, åsikter, sanningar och kritiskt tänkande.

Marika Haeggman, naturvetare, verksam vid Stockholm Resilience Centre/ Albaeco, fortsatte dagen med att prata om växthuseffekten, och diskuterade forskning och klimatförnekare.

Sedan tog Staffan Carlshamre över, också han professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, och fortsatte diskussionen om hur man kan värdera kunskap och tänka kritiskt, och resonerade om det går att luras utan att ljuga.

Tobias Lindberg, chefsanalytiker hos Tidningsutgivarna, berättade om nyhetsvärdering och svarade på frågor om hur medierna förhåller sig till fejkade nyheter.

Mattias Lahti Davidsson från #jagärhär avslutade med att prata om hur gruppen arbetar mot näthat, rasism och fejkade nyheter på nätet.

Kunniga föreläsare, bra frågor från publiken, och ett bra jobb av Elevkåren som moderatorer - och förhoppningsvis blev vi alla lite klokare!