Nyamko Sabuni högtidstalade när riksdagsrollspelet fyllde 20 år

tårta

Statsminister Max Berglund och social- och justitieminister Nora Frögren smakar på jubileumstårtan.

I 20 år har samhällseleverna på UBG spelat riksdagsrollspel. Spelet börjar med riksdagens högtidliga öppnande, då (i år) kronprinsessan öppnar riksmötet, och statsministern avger sin regeringsförklaring. I år var Nyamko Sabuni inbjuden som hedersgäst tillsammans med andra inbjudna politiker från kommunen.

Elever från musikprofilen inledde med att spela "Waiting" och "What a wonderful world". Utbildningsnämndens ordförande Rolf Nersing höll ett inledande tal, och efter det berättade Nyamko Sabuni, fd integrations- och jämställdhetsminister (och tidigare elev på UBG), bl a om vad som gjorde att hon engagerade sig i politiken.

talmannen, kronprinsessan och Nyamko

Talmannen Daniel Scheidegger, kronprinsessan och Nyamko Sabuni under mottagningen i biblioteket.

Kronprinsessan öppnande sedan riksmötet, men överskred möjligen sina befogenheter när hon hoppades på en kommande höjning av barnbidraget. Efter statsministerns regeringsförklaring och tal av partiledarna hälsade talmannen alla välkomna in i biblioteket till hans mottagning, och de väntande jubileumstårtorna. Rollspelet fortsatte sedan med möten i utskott, och pågår under två veckor med en avslutande debatt om motioner och propositioner i samlingssalen nästa fredag.

Olle

Olle inledde med att sjunga Waiting inför den samlade publiken.

Gabriella

Gabriella sjöng "What a wonderful world" inför bl a sin överraskade faster Nyamko Sabuni.

publik
rolf n

Rolf Nersing talade om engagemang och politikens roll i sitt inledningstal.

nyamko

Nyamko Sabuni berättade bl a om hur hennes bakgrund i Burundi och Kongo och uppväxt i Kungsängen påverkat henne, och om hennes väg in i politiken.

publik
Kronprinsessan öppnar riksmötet.

Statsminister Max Berglund (s) avger en fyllig regeringsförklaring.

Rania och Edith (c).

talmannen
Anna (kd)

Anton (l)